Son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz ve rastladığımız bir rahatsızlık. Genellikle şikayetleri ??nefes alamıyorum, kalbim sıkışıyor ve kalp krizi geçiyorum?? düşüncesi. Hepsinin altında yaşam deneyimlerine yüklenilen anlamlarla oluşturulan derin ??korkular?? yatıyor. Ölüm korkusu, kaybetme, zarar görme, karanlık, hayvan, acı çekme, yükseklik, belirsizlik, hastalık, başarısızlık… vb yüzlerce korku. Korku, kişinin tehlike ve tehdit içeren bir durumda kaçma ya da savaşma eğilimi yaratan, kalp atışlarının hızlandığı ve kasların gerildiği bir uyarım halidir.

İnsan korktuğu ve aşırı endişe gösterdiği durumlarda, eğer nefes dengelenemiyor, aşırı nefes alıp verme gibi bir eğilim oluyorsa sempatik sinir sistemi devreye girer. Adına bakmayın pek de sempatik olduğu söylenilemez.

Sempatik Sinir Sistemi duygularla hareket eden bir bölümdür. Korku, sevinç, heyecan gibi durumlarda sempatik sinir sistemi aktive olur, kan basıncı artar, kalp hızlanır ve sindirim yavaşlar. Ortaya çıkan sonuç stres, aşırısı ise panik ataktır. Felsefesi SAVAŞ ya da KAÇ?tır.

??Gözbebekleri genişler/büyür.

Kalp hızlı atar, kalp kası güçlü pompalar ve kan basıncı artar.

Dolaşımdaki kan önemli organlara çekilir, iskelet kaslarına ve kalp kaslarına daha fazla kan verilir. Deri terler.

Soluk yolları genişler, solunum hızlanır.

Kandaki şeker seviyesi artar.

Sindirim sistemindeki ve idrar yollarındaki geçiş kapanır.

Gelen uyarı uzun süre devam ederse sistem yükü kaldırmakta zorlanır ve sinaptik bağlantılarda ve Adrenal Bezlerde işlev azalabilir.??

Bu durumda kişi kendini kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilir. Bizler kuantum nefes çalışma?larında kişiye derin bir koçluk çalışması yaparız. İş, aile, sağlık, sosyal çevre vb konulardaki deneyimleri, korkuları ve inanç kalıplarını çıkarır ve çalışmaları bu doğrultuda yaparız. Yapılan nefes ve kodlama çalışmalarıyla yüklenilen anlam gittikçe azalır.

Korkularımıza bakmadığımızda ve onlarla yüzleşmediğimizde onları daha da çok büyütürüz.

Yaptığımız nefes çalışmalarıyla kişi nefesini dengelemeyi öğrenir. Nefes aynı zamanda doğal bir detoks olduğu için kişiyi negatif düşüncelerden arındırır. Bu tamamen doğaldır. Ekstra hiçbir şeye ihtiyaç yoktur. Çünkü nefes bize öğretilmeyen tek şeydir. Bu nedenle onu yapmaya çalışmak bizi doğallıktan uzaklaştırır. Öyleyse ihtiyacımız olan doğal nefesi hatırlamaktır. Aynı zamanda Nefes bizi sempatik sinir sisteminden parasempatik sinir sistemine geçirir.

Parasempatik Sinir Sistemi? nin görevi dengelemektir. Felsefesi DİNLEN ve SİNDİR? dir.

??Vücudun kendine gelmesini, dinlenme anında enerji dengesinin düzeltilmesini sağlar.

Sempatik uyarıların eski haline dönmesini sağlar.

Kalbin yavaşlamasını, soluk yolunun ve gözbebeklerinin eski haline(çaplarına) dönmesini sağlar.

Tükürük ve barsak salgıları ile barsak hareketlerini artırır.??

Böylece olaylara başka bir açıdan bakar, hayatımızda farklı ve güzel olasılıklar, deneyimler yaratabiliriz.